Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Ankara Ãœniversitesi | Tarihçe – Akademik Birimler – Fakülteler – Yüksekokullar – Enstitüler – Lüsansüstü Programlar – Burslar


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 08.07.2011 tarihinde Hale tarafından, Kurumlar | Ortaokul - Lise - Ãœniversite bölümünde paylaşılmıştır ve 1382 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Ankara Ãœniversitesi

Ankara Ãœniversitesi 1946 yılında BaÅŸkent Ankara’da kurulmuÅŸ bir üniversitedir. Daha eski tarihlere dayanan köklü fakülteler Ankara Ãœniversitesi çatısı altında bir araya getirilmiÅŸtir.



Ankara Ãœniversitesi Logo

Ankara Ãœniversitesi, Ãœniversite Kanunuyla birlikte kurulan ve Türkiye Cumhuriyetinin ilk üniversitesi niteliÄŸini taşıyan bir eÄŸitim kurumudur. Türkiye’nin en önemli ve saygın üniversitelerinden biri olan Ankara Ãœniversitesi’nin en eski ve köklü fakülteleri 1842 yılında kurulan Veteriner Fakültesi ve 1859 yılında kurulan Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mekteb-i Mülkiye)’dir.


Tarihçe

Ankara Üniversitesi Cumhuriyet tarihini ve misyonunu milletiyle özdeşleştirmiş, bütünleştirmiş bir üniversitedir. Nasıl Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması, salt bir yönetim biçimini değiştirmenin çok ötesinde, çağdaş bilime, çağdaş demokratik değerlere ve kurumlara dayalı büyük bir toplumsal dönüşüm sistemi ise; Ankara Üniversitesinin açılışı da bilinen üniversite amaçlarının çok ötesinde, farklı bir misyonun somutlaşmasını ifade eder.

Ankara Ãœniversitesi, Atatürk ilke ve inkılaplarının dayanaklarını oluÅŸturmak, yurt geneline yaymak, kökleÅŸtirmek ve çaÄŸdaÅŸlığın, bilimin ve aydınlığın ifadesi olan bu ilkelerin yılmaz savunuculuÄŸunu yapmak üzere, temeli bizzat yüce Atatürk tarafından atılmış bir üniversitedir. Genç Cumhuriyetin yüksek öğretim alanındaki ilk ve çarpıcı icraatları, laik ve demokratik Cumhuriyetin yeni hukuk düzenini gerçekleÅŸtirecek hukukçuları yetiÅŸtirmek için 1925’te kurulan Hukuk Mektebini, Türk çiftçisine hizmet etmek üzere 1933’te öğretime baÅŸlayan Yüksek Ziraat Enstitüsünü, zengin Anadolu kültürünü araÅŸtırmak ve Türkiye’nin dünya ile dil ve kültür köprüsü kurmak amacıyla 1935’te açılan Dil ve Tarih-CoÄŸrafya Fakültesini, 1859’dan beri Mektebi Mülkiye adıyla üst düzey kamu yöneticileri yetiÅŸtiren ve 1936’da Ankara’ya taşınan Atatürk’ün özel emir ve ilgileri ile kurulan Siyasal Bilgiler Okulunu açmak olmuÅŸtur. Bunlara, hazırlıkları Atatürk tarafından baÅŸlatılan ancak kuruluÅŸu II. Dünya Savaşı nedeniyle 1940’ların başına kalan Tıp ve Fen Fakültelerini eklemek gerekir. 1925’te kurulmuÅŸ olan Hukuk Fakültesi, 1935’te faaliyete baÅŸlayan Dil ve Tarih-CoÄŸrafya Fakültesi , 1943’te açılan Fen Fakültesi, 1945 yılında kuruluÅŸu tamamlanan Tıp Fakültelerinden oluÅŸan Ankara Ãœniversitesi 1946 yılında resmen kuruldu. Ãœniversite 1948’de Yüksek Ziraat Enstitüsünün Ziraat ve Veteriner Fakültelerini bünyesine almış, 1949’da Ä°lahiyat Fakültesi, 1935’de kurulan 1950’de Fakülte adını alan Siyasal Bilgiler Okulu , 1960’da Eczacılık Fakültesi, 1963’de Yüksekokul olarak kurulan 1977’de Fakülte olan DiÅŸ HekimliÄŸi Fakültesi, 1965’de EÄŸitim Bilimleri Fakültesi ve 1965 yılında da ÅŸimdiki adı Ä°letiÅŸim Fakültesi olan Basın Yayın Yüksekokulu kuruldu. Mühendislik Fakültemiz, Fen Fakültesi bünyesinden ayrılarak 2001 yılında kuruldu; SaÄŸlık EÄŸitim Fakültemiz ise 1996 yılında eÄŸitim-öğretime baÅŸladı ve 2007 yılında da SaÄŸlık Bilimleri Fakültesi adını aldı.

Ankara Ãœniversitesi’nin temeli bizzat Atatürk tarafından atılmıştır. Ä°lk olarak 1925 ‘te kurulan Hukuk Mektebi, Türk çiftçisine hizmet etmek üzere 1933’te öğretime baÅŸlayan Yüksek Ziraat Enstitüsü, zengin Anadolu kültürünü araÅŸtırmak ve Türkiye’nin dünya ile dil ve kültür köprüsü kurmak amacıyla 1935’te açılan Dil ve Tarih CoÄŸrafya Fakültesi, 1859’dan beri Mektebi Mülkiye adıyla üst düzey kamu yöneticileri yetiÅŸtiren ve 1936’da BaÅŸkent Ankara’ya taşınan ve Atatürk’ün özel emir ve ilgileri ile kurulan Siyasal Bilgiler Okulunu açmak olmuÅŸtur. Bunlara, hazırlıkları Atatürk tarfından baÅŸlatılan ancak kuruluÅŸu II. Dünya Savaşı nedeniyle 1940’ların başına kalan Tıp ve Fen Fakültelerini eklemek gerekir. 1925’te kurulmuÅŸ olan Hukuk, 1935’te faaliyete baÅŸlayan Dil ve Tarih CoÄŸrafya Fakültesi, 1943’te açılan Fen Fakültesi, 1945 yılında kuruluÅŸu tamamlanan Tıp Fakültelerinden oluÅŸan Ankara Ãœniversitesi 1946 yılında resmen kuruldu.
Ãœniversite 1948’de Yüksek Ziraat Enstitüsünün Ziraat ve Veteriner Fakültelerini bünyesine almış, 1949’da Ä°lahiyat Fakültesi, 1935’te kurulan 1950’de Fakülte adını alan Siyasal Bilgiler Okulu, 1960’ta Eczacılık Fakültesi, 1963’te Yüksekokul olarak kurulan 1977’de Fakülte olan DiÅŸ HekimliÄŸi Fakültesi, 1965’te EÄŸitim Bilimleri Fakültesi ve 1965 yılında da ÅŸimdi adı Ä°letiÅŸim Fakültesi olan Basın Yayın Yüksekokulu kuruldu.

Akademik Birimler

• Fakülteler


o Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi

Bakınız, Ankara Ãœniversitesi Dil Ve Tarih CoÄŸrafya Fakültesi (A.Ãœ.D.T.C.F.) | Atatürk’ün Adını KoyduÄŸu Ve Özel Bir Görev YüklediÄŸi Bilim Merkezi

o Diş Hekimliği Fakültesi
o Eğitim Bilimleri Fakültesi
o Eczacılık Fakültesi
o Fen Fakültesi

Bakınız, Ankara Ãœniversitesi Fen Fakültesi | Fakültenin Tarihçesi Ve Genel Yapısı – Bölümler – Ä°letiÅŸim

o Hukuk Fakültesi

Bakınız, Ankara Ãœniversitesi Hukuk Fakültesi | Fakültenin Tarihçesi – Genel Yapısı – Bölümler – Ä°letiÅŸim

o İlahiyat Fakültesi
o İletişim Fakültesi
o Mühendislik Fakültesi
o Sağlık Bilimleri Fakültesi
o Siyasal Bilgiler Fakültesi

Bakınız, Ankara Ãœniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi – SBF | Bölümler – Ä°letiÅŸim Bilgileri – Mülkiye Mektebi

o Tıp Fakültesi

Bakınız, Ankara Ãœniversitesi Tıp Fakültesi | Tarihçe – Tıp EÄŸitimi Bölümleri – Ä°letiÅŸim

o Veteriner Fakültesi
o Ziraat Fakültesi

• Konservatuarlar

o Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı

• Yüksek Okullar

o Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
o Ev Ekonomisi Yüksekokulu
o Yabancı Diller Yüksekokulu

• Meslek Yüksek Okulları

o Adalet Meslek Yüksekokulu
o Başkent Meslek Yüksekokulu
o Beypazarı Meslek Yüksekokulu
o Elmadağ Meslek Yüksekokulu
o Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
o Kalecik Meslek Yüksekokulu

• Enstitüler

o Adli Tıp Enstitüsü
o Biyoteknoloji Enstitüsü
o Eğitim Bilimleri Enstitüsü
o Fen Bilimleri Enstitüsü
o Hepatoloji Enstitüsü
o Sağlık Bilimleri Enstitüsü
o Sosyal Bilimler Enstitüsü
o Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü
o Nükleer Bilimler Enstitüsü

Ankara Ãœniversitesi web sitesi

(Visited 8 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 08.07.2011 tarihinde Hale tarafından, Kurumlar | Ortaokul - Lise - Ãœniversite bölümünde paylaşılmıştır ve 1382 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Ankara Üniversitesi | Tarihçe – Akademik Birimler - Fakülteler – Yüksekokullar – Enstitüler – Lüsansüstü Programlar - Burslar orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[Matematik] Ölçülme ÖlçeÄŸi | Sayısal Veri Ölçeklerinin Sınıflanması - Niceliksel Ve Kategorik Sayılar Sonraki MakaleKabile ve DoÄŸa Dinleri - Åžamanizm | Åžaman Kimdir? Kimler Åžaman Olabilir? Ä°nanç Ve Ä°badetleri - Åžaman Davulu - Åžaman Giysisi

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz