Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Anıtkabir | Neden Anıtkabir? Anıtkabir Mimari Özellikler – Travertenler – Mermerler – Heykel Ve Kabartmalar – Türk Mimarisi Ve Anıtkabir


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 09.10.2008 tarihinde Hale tarafından, ATATÃœRK'ün Hayatı ve Hakkında Yazılanlar bölümünde paylaşılmıştır ve 1322 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Neden Anıtkabir?

Büyük kurtarıcımız, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir, Ankara’ nın orta kesiminde yer alır.


Anıtkabir için yapılan heykel ve kabartmaların konuları, kurtuluÅŸ savaşı ve Cumhuriyet tarihimizden ve Atatürk’ ün hayatından seçilmiÅŸtir.

Ulu Önder Atatürk, Türk milletinin bağımsız ve milli egemenliğe dayanan demokratik bir devlet anlayışı içinde yaşaması için yürüttüğü mücadelesinde, milleti ile bütünleşerek başarıya ulaşmıştır.


Türk yurdunu iÅŸgal eden düşmana karşı, vatanın bağımsızlık ve bütünlüğünü milletin azim ve kararının kurtaracağını çok sevdiÄŸi milletine aşılayan Atatürk, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ ni kurmayı baÅŸarmış, Türkiye Cumhuriyeti’ ni çaÄŸdaÅŸ uygarlığa götüren yenileÅŸme yolunda Türk Milletine layık inkılapları gerçekleÅŸtirmiÅŸtir.

Türkiye Cumhuriyeti’ nin kuruluÅŸunun 15 nci yılında hastalığı ağırlaÅŸarak, 10 Kasım 1938 ‘ de Dolmabahçe Sarayı’ nda ebediyete intikal etmiÅŸtir. Atatürk kendisi için bir mezar yaptırmadığı gibi, gömüleceÄŸi yer içinde vasiyette bulunmamıştı.

1923 yılında bir sohbet sırasında Atatürk; “Elbet birgün öleceÄŸim, beni Çankaya’ ya gömer, hatıramı yaÅŸatırsınız” demiÅŸ ve “Beni milletim nereye isterse oraya gömsün. Fakat benim hatıralarımın yaÅŸayacağı yer Çankaya olacaktır” diye eklemiÅŸtir.

Türk Ulusunun O’ na karşı duyulan büyük saygı ve minnettarlığının bir ifadesi olan Anıtkabir, Türkiye Cumhuriyeti’ nin en anlamlı eseridir.

Anıtkabir – Mimari Özellikler


TRAVERTENLER

Polatlı ve Malıköy‘den getirilen beyaz travertenler kulelerin iç duvarlarında, Kayseri‘nin Pınarbaşı ilçesine baÄŸlı Kumarlı mevkiinden getirilen beyaz travertenler, heykel grupları, aslan heykelleri ve mozole kolonatlarında kullanılmıştır. Kayseri’nin BoÄŸazköprü mevkiinden getirilen siyah ve kırmızı travertenler ise toplantı alanı ve kulelerin zemin döşemelerinde kullanılmıştır.

Çankırı‘ya baÄŸlı Eskipazar‘dan getirilen sarı travertenler, Åžeref Holü’ne çıkan merdivenlerin sağında ve solundaki zafer kabartmaları, bütün Åžeref Holü dış duvarları, Tören Meydanını çevreleyen kolonatlar ve arkadlı bölüm kolonatlarında kullanılmıştır. Ä°kinci kısım inÅŸaatın müteahhit firması Rar-Türk Limited Sosyetesine, san travertenleri Eskipazar îstasyonu’na yaklaşık 5 Km. uzaklıktaki Budaklar Köyü civarındaki taÅŸ ocaklarından çıkartabilmesi için Çankırı ValiliÄŸinden 2 Eylül 1944 tarihinde yazı gönderilmiÅŸtir. 31 Ekim 1945 tarihinde de müteahhit firmaya bu taÅŸ ocaklarından gerekli miktarda taÅŸ çıkarılması için, Çankırı ilinden alınan ruhsat verilmiÅŸtir. (Belge:16) înÅŸaat müteahhitliÄŸi, Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve îmar BaÅŸkanlığı’na traverten taÅŸlannın teÅŸekkülleri itibariyle içlerinde delikler olduÄŸunu, örnek olarak ÅŸantiyeye getirilen yüzey üzerinde delik gözükmeyen travertenlerde, iÅŸlenmeye baÅŸlandıktan sonra delikler çıktığını ve bazılarında da yüzey dışında gözüken deliklerin yontulma sırasında kaybolduklarını 3 Kasım 1948 tarihinde bildirmiÅŸtir. Traverten taşına ait ÅŸartnamede açıklanan deliksiz olma ÅŸartı, gerek taşın yapısını, gerekse gösteriÅŸ bozacak ÅŸekilde bulunanları kapsamaktadır. Bunun üzerine baÅŸkanlık, durumu yerinde incelemek için Jeolog Doktor Erwin Lahn’i Eskipazar’a göndermiÅŸtir. Dr. Lahn görüşlerini belirttiÄŸi raporda, travertenin tabiati gereÄŸi delikli olacağını ve bu taşın normal bir traverten olduÄŸunu açıklamıştır. (Belge:17) Haymana’dan getirilen beyaz travertenle bütün merdivenler ve Aslanlı Yol ile Tören Meydanı döşemeleri inÅŸa edilmiÅŸtir. Kayseri’den getirilen bej travertenler ise Mozole kolonatlan üzerinde lento (kiriÅŸ) taşı olarak kullanılmıştır.

MERMERLER

Çanakkale‘den getirilen krem, Hatay‘dan getirilen kırmızı ve Adana‘dan getirilen siyah renkte mermer ile Åžeref Holü’nün zemini inÅŸa edilmiÅŸtir. Afyon‘dan getirilen kaplan postu mermer, Bilecik‘ten getirilen yeÅŸil renkte mermer ile Mozole Åžeref Holü’nün iç yan duvarları kaplanmıştır.

Åžeref Holü’ne konulacak lahit taşı için Adana‘nın Osmaniye ilçesindeki Gavur daÄŸlarından kesilen iki adet yekpare taÅŸ Ankara’ya getirilmiÅŸtir. Bu taÅŸlar, Kayserili Hacı Mustafa Kuranel‘in taÅŸ ocağında 25.000 TL. ye yaptınlmıştır. Her bir taşın ağırlığı 40 tondur. (41) Afyon’dan getirilen beyaz mermer ile lahit mekanının yan duvarları inÅŸa edilmiÅŸtir. Åžeref Holü iç duvarlannda kullarnlan yeÅŸil mermer, Bilecik’in 23 Km. uzağında Hasandere köyü civarında bulunan, bir ÅŸahsa ait taÅŸ ocağından elde edilmiÅŸtir. (Belge : 19) Dördüncü kısım inÅŸaatın müteahhiti Muzaffer Budak‘tan alınan 2 AÄŸustos 1952 tarihli dilekçede, Bilecik yeÅŸil mermeri ile yapılacak olan Åžeref Holü iç kaplamalarının projede belirtildiÄŸi gibi ortalama 24 cm. kalınlığında yapılmasında, dayanıklılık bakımından bir zorunluluk görülmemesi, ocağın verimsizliÄŸi ve uzun zamana ihtiyaç göstermesi göz önüne alınarak bir sıra 20-25 cm., bir sıra 5 cm. olmak üzere inÅŸası istenmiÅŸtir. (Belge : 20) Rar-Türk Limitet Sosyetesi inÅŸaatta kullanılması gerekli olan traverten ve mermerlerin; su emme, basınç, donma ve diÄŸer deneylerini îstanbul Teknik Ãœniversitesi laboratuvarlarında 25 Nisan 1947‘de yaptırmıştır. Bu deneyler sonucunda, taÅŸ ve mermerlerin basınç ve suya dayanıklı, donma ve sıcak su deneylerinde ise çatlaklık ve döküntü olmadığı sonucuna varılmıştır.

Kaynak: TSK

(Visited 7 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 09.10.2008 tarihinde Hale tarafından, ATATÃœRK'ün Hayatı ve Hakkında Yazılanlar bölümünde paylaşılmıştır ve 1322 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 5 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Anıtkabir | Neden Anıtkabir? Anıtkabir Mimari Özellikler - Travertenler - Mermerler - Heykel Ve Kabartmalar - Türk Mimarisi Ve Anıtkabir orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[Kimya] Disakkarit Nedir? | Disakkaritler Hakkında – Maltoz – Sakkaroz – Laktoz - Dissakaritler’in Kimyasal Özellikleri Sonraki MakaleTürkiye'de Radyo Yayıncılığı | Türkiye' de Radyo Yayıncılığının Tarihi - Anadolu Ajansı Ä°le BaÅŸlayıp Özel Radyolara Türk Radyo Ya..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz