Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Anadolu Medeniyetleri Müzesi – Antik Takıları | Giysi Takıları – Düğmeler Ve Ä°ÄŸneler


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 26.06.2008 tarihinde Hale tarafından, Türk Kültürü ve El Sanatlarımız bölümünde paylaşılmıştır ve 832 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Anadolu Medeniyetleri Müzesi – Antik Takıları | Giysi Takıları

Düğmeler Ve İğneler


Bütün dönemler boyunca iÄŸne yapmak için kullanılan malzeme önceleri kemik sonraları tunçtur. Kemik iÄŸne Anadolu’da çok sayıda bulunmaktadır. Tunç, bakır, gümüş ve altın gibi metallerden yapılmış iÄŸnelerede rastlanmaktadır.

İğneler kalıba dökme, çekişleme ve dövme, telden kıvırma tekniklerinde yapılmışlardır. Troya kazılarında bir iğne döküm kalıbı bulunmuştur. Gövdenin içinin boş; baş kısımlarının kalıa döküm olarak yapıldığı iğneler vardır. Ayrıca tunç üzerine altın kaplama iğnelerde Kültepe I B katında bulunmuştur. Bu tekniklerde yapılan iğnelerin başları konik, pramidal, çift spiral, çengel, halka, topuz, kuş başlı, bitkisel vb. şekillerde olabilir. Bazı iğnelerin başları gövdeye geçmeli olarak yapılmıştır. Bazen baş kısmı kıymetli taş veya boncuklarla süslü olabilir. Bazı iğnelerin baş kısmına yakın bölümlerinde bir delik vardır. İğneler düşmemeleri için bu delikten bir zincir veya kordon ile bağlanmaktadırlar.

İğneler yerleşim bölgelerinde bulundukları gibi ilk örneklerinden başlayarak en fazla mezarlarda ele geçmişlerdir. Mezarlarda bulunan iğneler genelde iskeletin başı ve göğsü yakınlarında bulunmuşlardır. Tabii ki bunlar saç veya elbise iğneleridir. Genelde büyük ve iri olanlarının elbiseler; küçük boy olanlarının da saç için oldukları varsayılmaktadır. Ayrıca iğneler nazarlık olarak ta kullanıldıkları gibi adak olarak tapınaklara da bırakılmışlardır.


Kat. No: 211
Adı: Düğmeler (40 adet)
Cinsi: Altın
Geliş Yeri: Altıntepe mezar odası
Geliş Şekli: Kazı buluntusu
Boyutları: Tane: yük.: 0,5 cm.; çap: 2cm.
Ağırlığı: Tane: 2,97 – 3,87 gr.
Dönemi: Urartu dönemi Ä°.Ö. 8. yüzyıl sonu – 7, yüzyıl başı

Ortası bombeli, kenarı düz 40 adet düğmenin hepsi aynı şekilde granüle tekniğinde bezemelidir. Ortada altı yapraklı rozet motifi, çevrede kenarları noktacıklarla sarılı kabarık dairecikler yer almaktadır. Alt tarafında çifte dikme halkası bulunmaktadır. Elbiseye dikili olarak bir kadının mezarına bırakılmış olmalıdır.

Kat. No: 212
Adı: Düğme
Cinsi: Altın
GeliÅŸ Yeri: Gordion
Geliş Şekli: Kazı buluntusu
Boyutları: Yük.: 1,3 cm.; gen.: 2,9 cm.
Ağırlığı: 5,15 gr.
Dönemi: İ.Ö. 7.-6. yüzyıl

Biri büyük 12 yapraklı, diğeri küçük 8 yapraklı iki rozetin içi içe oturtulduktan sonra ortalarından iri bir yuvarlakla tutturulmasından meydana gelmiştir. Arka kısmındaki sivri çıkıntısı elbiseye tutturulmasına yaramaktadır.


Kat. No: 213
Adı: İğne
Cinsi: Tunç, altın ve karneol
Geliş Yeri: Alacahöyük K mezarı
Geliş Şekli: Kazı buluntusu 1939
Boyutları: Yük 15,7 cm; gen.: 1,4 cm.
Dönemi: Eski Tunç Çağı

Yuvarlak profilli tunç gövdenin ucu sivri, baş kısmında üzerinde beş adet karneol yerleştirilmiş altın topuzu vardır. Her iki tarafı da pullarla sınırlı karneol, topuza, pulların ve karneol ortasındaki deliklerden çakılan çivilerle tutturulmuşlardır.

Kat. No: 215
Adı: İğne
Cinsi: Altın, kemik ve agat
Geliş Yeri: Çorum
Geliş Şekli: Satın alınma
Boyutları: Uz.: 6,8 cm; gen.: 1,1 cm.
Ağırlığı: 2,0 gr.
Dönemi: Eski Tunç Çağı

Küre biçimindeki başı ve gövdeye geçiş altın kaplamadır. Kaplamanın üstü yaprak motifleri ve dikey çizgilerle bezelidir. İğne kısmı kemik olup ucu aşınmıştır. Baş üstüne, tam tepeye ufak bir agat yerleştirilmiştir.

Kat. No: 219
Adı: İğne
Cinsi: Gümüş
Geliş Yeri: Karataş, Semayük
Geliş Şekli: Kazı buluntusu
Boyutları: Uz.: 8,5 cm; gen.: 1,2 cm.
Dönemi: İ.Ö. 2500

Yaban domuzu başlıdır. Gövdeye geçişte dört yivle bölünen boyundan sonra hafifçe genişleyen kısımda gövdeyi enlemesine geçen bir delik vardır. Daha sonra gövde üstünde çapraz çizgi bezemeler yer almaktadır.

Kat. No: 221
Adı: İğne
Cinsi: Tunç
GeliÅŸ Yeri: Patnos
Geliş Şekli: Satın alınma
Boyutları: Yük.: 8,3 cm.
Ağırlığı: 12,39 gr.
Dönemi: Urartu dönemi İ.Ö. 7. yüzyıl

Dört kuşlu, protomlu iğnelerdendir. Protom altındaki bir boncuk ve bir bilezik geçişi ile sağlam gövdeye birleşir. Bileziğin altında yuvarlak deliği vardır.

(Visited 31 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 26.06.2008 tarihinde Hale tarafından, Türk Kültürü ve El Sanatlarımız bölümünde paylaşılmıştır ve 832 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi - Antik Takıları | Giysi Takıları - Düğmeler Ve İğneler orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTarihte Bugün: 5 Eylül | (1938) - Atatürk, Vasiyetnamesini Yazdırdı. Vasiyet, Ankara 3. Sulh Hukuk Hakimi Osman Selçuk Selçuk Tarafından 28 Ka.. Sonraki MakaleKültürel DeÄŸerlerimiz | Türk Kültüründe Yemek - Tarhana - Bastığ (Pestil) - Sucuk - Sirke - KeÅŸkek - Hedik Ve DiÄŸer Yöresel Yemekler

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz