Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Anadolu Medeniyetleri Müzesi – Antik Takıları | El-Kol Takıları – Yüzükler


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 27.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Türk Kültürü ve El Sanatlarımız bölümünde paylaşılmıştır ve 2164 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Anadolu Medeniyetleri Müzesi – Antik Takıları | El-Kol Takıları

Yüzükler


El, bazen de ayak parmaklarına takılan yüzük halkalarının kesiti yarım daire, kare, ince bant gibi farklı biçimlerde olabilir. Düz halka yüzüklerin dışındakilerde üste gelecek yer genişletilir, yüzük kaşı adı verilen bu bölüm, kabartma veya oyma, mühür, motif ya da figürlerle bezenebilir. Genel olarak ise yüzük kaşına, yüzük taşının (yüzük geminin) tutturulması için bir montür yerleştirilir ve montürün içine de çeşitli formlarda yüzük gemleri oturtulur. Simgesel bir anlam taşıması, büyülü sayılmasından kaynaklanır. Başlangıçta bir otorite göstergesi olarak ortaya çıkmış, daha sonra, hükümdar ile halk, yüksek din görevlileri ve tanrı arasındaki bağı simgeleyen, ayrıca evlilik biliği ve bağlılığı temsil eden bir anlam kazanmıştır. Daha sonraları süs takısı olarak yaygınlaşmıştır. Gelişme döneminde ise taşlı yüzükler ortaya çıkmaktadır. İlk taşlı örnekler, yüzük halkasına sabit olmayan döner skrabelerin takılmasıyla oluşturulmuştur. Metal yüzüklerin yanı sıra cam yüzükler de sevilerek kullanılmışlardır.

Kat. No: 171
Adı: Yüzük, taşlı
Cinsi: Altın ve grena
GeliÅŸ Yeri: Tokat
GeliÅŸ Åžekli: Bilinmiyor
Boyutları: Yük.: 3,8 cm.
Ağırlığı: 32,6 gr.
Dönemi: İ.Ö. 1. yüzyıl-1.S. 1.yüzyıl


Yüzüğün ince halkasının iç kısmı düz, dış kısmı bombeli olup, halka tam alt ortasında hafif bir yükselti yapmaktadır. Bu yükseltinin nedeni, yüzük halkasının altına, dışına gelecek şekilde yuvarlak yuvaya yerleştirilmiş ufak bir zümrüttür. Halka, üstündeki konik bir çevreye lehimle birleştirilmiştir. Altıgen biçimli, enine paralel yivli bu altın konik çerçevenin ortasındaki yuvaya oral, bir grena monte edilmiştir.

Kat. No: 172
Adı: Yüzük, taşlı
Cinsi: Altın ve karneol
GeliÅŸ Yeri: Bilinmiyor
GeliÅŸ Åžekli: Bilinmiyor
Boyutları: Yük.: 2,6 cm.; gen.: 3,2 cm.
Ağırlığı: 18,85 gr.
Dönemi: İ.Ö. 1. yüzyıl-1.S. 1. yüzyıl

İçi boş yüzük halkasının kesiti yuvarlaktır. Oval yuvaya düz kesimli karneol oturtulmuştur. Taş üzerinde ayakta duran bir kadın figürü yer almaktadır. Sol elinde bereket boynuzu (cornuocopiae) sağ elinde asa (?) taşımaktadır. Bir yere yaslanmış gibi görünmesinden ötürü Felicitas olabilir.

Kat. No: 174
Adı: Yüzük, taşlı
Cinsi: Altın ve agat
Geliş Yeri: Giresun, Büyük Eyrice köyü
Geliş Şekli: Define kazısı (mezar), 24.12.1959
Boyutları: Yük.: 2,2 cm; gen.: 2,6 cm.
Ağırlığı: 6,9 gr.
Dönemi: İ.Ö.1.yüzyıl-1.S. 1. yüzyıl

İçi dolu yüzük halkasının iç kısmı düz, dış kısmı bombelidir. Elips ÅŸeklindeki yuvaya agat yerleÅŸtirilmiÅŸtir. Agat üzerinde, Globus’a basarak ayakta duran, sol elinde palmiye dalı, saÄŸ elinde ileri doÄŸru uzattığı çelengi ve ince uçuÅŸan elbiseleri ile sola dönük, kanatlı “Victoria” figürü kazıma tekniÄŸi ile iÅŸlenmiÅŸtir.


Kat. No: 175
Adı: Yüzük, taşlı
Cinsi: Altın ve karneol
GeliÅŸ Yeri: Bilinmiyor
GeliÅŸ Åžekli: Bilinmiyor
Boyutları: Çap: 2,6 cm.
Ağırlığı: 6,65 gr.
Dönemi: Ä°.Ö. 1. yüzyıl – 1.S. 1. yüzyıl

Masif yüzük halkasının içi düz, dışı bombelidir. Yuva çevresi geniş ve yuvarlaktır. Aynı formdaki karneol yuvaya yerleştirilmiştir. Taş üzerinde sola dönük profilden bir erkek portresi işlenmiştir. Saçlar iri bukleler halindedir. Alından bağlanan bant, basın arkasında düğüm yapılmıştır ve bantın uçları enseye kadar inmiştir.

Kat. No: 178
Adı: Yüzük, taşlı
Cinsi: Altın ve grena (veya ruby)
GeliÅŸ Yeri: Patnos
Geliş Şekli: Satın alınma
Boyutları: Yük.: 2,7 cm; gen.: 2,5 cm; iç çap: 2cm.
Ağırlığı: 8,58 gr.
Dönemi: İ.S. 2. yüzyıl

İç kalıptan yapılan formun üstü altınla kaplanmıştır. Oval yuvanın içine kırmızı renkli bombeli, üzerinde koç figürü olan yüzük taşı monte edilmiştir. Yan tarafta ufak topuz çıkıntısı vardır.

Kat. No: 179
Adı: Yüzük, çift taşlı
Cinsi: Altın
GeliÅŸ Yeri: Konya
Geliş Şekli: Satın alınma
Boyutları: Yük.: 1,8 cm.; gen.: 1,9 cm.
Ağırlığı: 4,5 gr.
Dönemi: Roma dönemi

İki ayrı masif yüzük halkası altta birleştirilip tek yüzük haline getirilerek aralarına burmalı bir halka eklenmiştir. Her iki yüzüğün üst kısmına birer hafif oval yuva içine koyu mavi renkli bir taş yerleştirilmiştir. Yuvaların çevresinde birer sıra granüle, uçlarında da birer granüle üçgen bulunmaktadır.

(Visited 6 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 27.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Türk Kültürü ve El Sanatlarımız bölümünde paylaşılmıştır ve 2164 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi - Antik Takıları | El-Kol Takıları - Yüzükler orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleOsmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nun KuruluÅŸ Yeri Bilecik | Tarihçesi - Yerel Mimarisi - Türbeleri - Camiileri - Sonraki MakaleAtatürk'e Åžiirler : Mustafa Kemal'in Elleri... | Arif Hikmet Par

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz