Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

AmiÅŸ – Amisch – Amische – Amishleri Tarikatı | ABD’de Yani Teknolojiyi Dünyaya Pazarlayan Ãœlkede Teknolojiyi Reddeden Tarikat Amishler’in YaÅŸamı..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 22.04.2008 tarihinde Esesli tarafından, Medeniyetler ve Ãœlkeler Tarihi Ansiklopedisi bölümünde paylaşılmıştır ve 1753 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


AmiÅŸ – Amisch – Amische – Amishleri Tarikatı

Amerika’da yaşayan, Hıristiyanlığın bir tarikatı olan, teknolojinin bütün imkanlarını reddeden Amishleri (Amişleri) bulmak üzere New York’tan Pensilvanya’ya doğru yolla çıktık. İlk tanıştığımız Amish tarlada atlarla çift süren bir çocuk oldu, Pennsylvania bölgesinde.


Amishler 1525 yılında İsviçre’de ortaya çıkar. Amerika’nın 19 eyaletinde var bu mezhep üyeleri. En çok yaşadıkları yer, Pennsylvania. Amerika genelinde yaşayan Amish sayısının 1 milyon olduğu tahmin ediliyor. Genellikle birbirine yakın yaşamayı tercih ediyorlar.

Amishler Avrupa’da 18. yüzyılda bu hayat tarzlarından dolayı zulüm ve işkence görünce Amerika’ya göç ederler. Hatta onların torunlarına bu yeni ülkelerinde Pennsylvania Dutch’ları demişler. Daha sonraları Ohio, diğer iç eyaletlere ve Kanada’ya dağılmışlar.


Okula giden Amiş çocuklar

En tutucu olanları elbiselerinde düğme yerine budak ve çengel kullanıyorlar. Giyimleri Eski Avrupa stillerine benziyor. Dini törenler evde oluyor. Cemaat dışı evlilikler ayıplanıyor ve kınanıyor. Devlet hizmetinde çalışmayı reddettikleri gibi, oy kullanmıyorlar ve askerlik yapmıyorlar. The Old Order Amish (Eski düzen Amish) diye isimlendirilen en tutucu gruplarının nüfusu yaklaşık olarak 80 bin.

Amish’ler zaman zaman diğer geniş toplum kesimleri içerisinde yaşarken zorluklarla da karşılaşıyorlar. Amish aileleri, okulda zorunlu eğitime kendi hayat tarzlarını tehdit ettiği gerekçesiyle karşı çıkıyorlar. Onlara göre lise eğitimi çocuklarının Amish geleneğini devam ettirmelerine engel olabilir. Amerika Birleşik Devletleri Yüksek mahkemesi de onların kendi dinlerini özgürce yaşama hakları bulunduğuna ve bu yüzden de zorunlu eğitime mecbur olmadıklarına karar vermiş.

1800’lü yıllarda inÅŸa edilmiÅŸ bir AmiÅŸ çiftlik evinin görünümü

Amishler geniş arazilere sahipler ve tarımla uğraşıyorlar, ekip biçiyorlar tıpkı tarihte olduğu gibi. Traktör hiç girmiyor onların arazilerine. Ama mekanik aletler kullanıyorlar. Otomobil kullanmıyorlar. Motorlu araçlar tamamen yasak. Kendilerini dünyaya yaklaştıran her şeyi ellerinin tersiyle itiyorlar. Yol üzerinde yine çalışan bir Amish çocuğa rastlıyoruz. Mekanik bir tarım aleti ile tarlayı otlardan arındırmaya çalışan bir çocuk bu,13 yaşında. Çiftçiliğe çoktan ısınmış gibi, daha çalışmaya geçen hafta başlamış olsa bile. O artık hayatı boyunca bu mesleği yapacak. Küçük çocuk mekanik tarım aletini çeken katırlarla başlamış, ilerde diğer aletleri de kullanmayı öğrenecek ve dedeleri Amishler tarihte nasıl yaşadıysa o da öyle yaşamaya devam edecek. Üzerinde yaşadığı ülke, Amerika, teknolojiyi en ileri boyutlarda yaşasa bile.

Kadın ve kızlarda başörtüsü var bu Hıristiyan tarikatında, erkelerse çoğunlukla sakallı. Tarlada çift süren babalarının yanında koşuşturan küçük kızlar da başörtülüler. Onlar bir taraftan meraklı bakışlarla bizi izlerken bir taraftan da babalarını takip ediyorlar. Babalarının peşinden çift boyunca koşuşturan küçük Amish kızları tezeklerin arasında düşmeden ilerlemeye çalışıyorlar. Normalde traktörle kullanılan dışkaranın burada atlara koşulduğunu görüyoruz.


(Visited 7 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 22.04.2008 tarihinde Esesli tarafından, Medeniyetler ve Ãœlkeler Tarihi Ansiklopedisi bölümünde paylaşılmıştır ve 1753 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Amiş - Amisch - Amische - Amishleri Tarikatı | ABD’de Yani Teknolojiyi Dünyaya Pazarlayan Ülkede Teknolojiyi Reddeden Tarikat Amishler’in Yaşamı orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk'e Åžiirler : Gazi'mize | Yusuf Ziya Ortaç Sonraki MakaleAtatürk'e Åžiirler : Atatürk Bir Çıkıştır Varış DeÄŸil | Orhan Asena

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz