Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Adli Entomoloji – Adli Böcek Bilimi | Adli Tıbba Yardımcı Olan, Onun Yetersiz Kaldığı Durumlarda Ölüm Zamanını Doğruya Yakınlıkta Tahmin..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 18.04.2012 tarihinde Hale tarafından, Fizik - Kimya - Biyoloji Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 171 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Adli Entomoloji – Adli Böcek Bilimi – Medikokriminal Entomoloji

Adli entomoloji – adli böcek bilim – medikokriminal entomoloji, adli tıbba yardımcı olan ya da onun yetersiz kaldığı durumlarda, ceset üzerinde bulunan böcek ve diğer eklembacaklıların ergin ve larvalarından, maktülün (“cesedin”) ölüm zamanını doğruya yakınlıkta ya da yaklaşık olarak tahmin etmeye çalışan bir bilim dalıdır.


Kuzuların Sessizliği (film) afişi

Ölüm sonrası çürüme, ısı, nem ve ortama bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu çürüme ve yok etmede bakterisinden böceğine birçok leşçil ve çürükçül canlının rolü tartışılmaz bir gerçektir. Bu canlılarının hepsi aynı anda cesette bulunmaz. Cesedin bozulma evrelerine bağlı olarak farklı zamanlarda görülürler. İşte bu farklı zamanı tespit etmeye çalışan ve geriye dönük ölüm anını bulan adli entomoloji, adli tıbbın entomolojiye uyarlanmış biçimidir.


Sarcophaga nodosa

Kazalarda, cinayetlerde ve fâili meçhul ölümlerde ölüm yeri ve zamanının bilinmesi adli yargılama açısından çok önemlidir. Böceklerin, yumurta, larva, pup ve ergin gibi farklı yaşam evrelerine sahip olması ve bu evrelerin farklı yerlerde, farklı zamanlarda ve cesedin farklı bölümlerinde görülmesi adli entomolojinin yoğunlaştığı noktalardır.

Calliphoridae

Adli tıp uygulamasında ölüm zamanı tayini açısından çok çeşitli kriterler ve yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerin hiçbiri ölüm sonrası zamanın belirlenmesinde her zaman tam güvenilir sonuçlar vermez. Özellikle cesedin dış ortamda kaldığı, çürümenin başladığı ve ilerlediği durumlarda, entomolojik incelemelerin ölüm zamanının belirlenmesindeki önemi artar. Yapılan birçok çalışmada adli soruşturma ve otopsi bulguları ile karşılaştırıldığında, entomolojik araştırmaların güvenilir bir yöntem olarak kabul edilebileceğinin gösterilmesi, Türkiye’de de entomolojik araştırmaların yapılması ve adli tıbba uygulanmasının gerekliliğini ortaya koyar. Türkiye’deki ilk adli entomolog 2003 yılında sertifika alan Dr. H. Nihal Açıkgöz’dür.


Sinek larvası

Amacı

Adli entomoloji bulguları üç konunun açıklığa kavuşmasında kullanılır:

1. Ölüm zamanının belirlenmesi : PMI (post-mortem interval) ya da Ölüm Sonrası Geçen Zaman
2. Ölüm yerinin belirlenmesi
3. Toksikolojik analizler

Cesedin Bozulma Evreleri

Başlangıç

Ölümden sonraki ilk gündür. Ceset henüz şişmemiştir ve kokuşma, bozulma olmaz. Cesede bu dönemde yalnızca Calliphoridae, Sarcophagidae ve Muscidae familyalarından sinekler ile zar kanatlılar (Hymenoptera) takımından böcekler gelir.

Şişme

Yaklaşık olarak, ölümden sonraki 2-6 gündür. Bu dönemde cesedin karnı belirgin biçimde şişer ve vücut açıklarından sıvılar akar ve keskin koku duyulur. Cesette bu dönemde Calliphoridae familyasından sinekler görülür.

Aktif çürüme

Yaklaşık olarak, ölümden sonraki 7-12 gündür. Aktif çürümenin görüldüğü bu dönemde koku güçlü bir şekilde duyulur. Çürümenin yoğun olduğu yerlerde deri siyahımsı bir renk almıştır ve ceset üzerinde beslenen böcekler yüzünden oldukça zarar görmüştür. Cesette bu dönemde Calliphoridae ile Muscidae familyasından sinekler ve kın kanatlılar (Coleoptera) takımından leşçil böcekler görülür.

İleri çürüme

Yaklaşık olarak, ölümden sonraki 13-51 gündür. Çürümenin sonuna gelindiği bu dönemde koku artık zayıflamıştır; ekşimiş peynir kokusu duyulur. Cesette bu dönemde yalnızca kın kanatlılar takımından leşçil böcekler görülür.

Kuruma

Yaklaşık olarak, ölümden sonraki 52-207 gündür. Et ve yumuşak dokular tamamen yenip tüketilmiştir. Yalnızca kemik, saç ve kurumuş deri kalıntıları bulunur. Koku duyulmaz. Cesette bu dönemde zar kanatlılar (Hymenoptera) takımından arılar ve Dermestidae familyasından kın kanatlı böcekler görülür.

Bakınız, Entomoloji Nedir? Entomoloji, böcekleri inceleyen bilim dalı.

(Visited 13 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 18.04.2012 tarihinde Hale tarafından, Fizik - Kimya - Biyoloji Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 171 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Adli Entomoloji - Adli Böcek Bilimi | Adli Tıbba Yardımcı Olan, Onun Yetersiz Kaldığı Durumlarda Ölüm Zamanını Doğruya Yakınlıkta Tahmin Etmeye Çalışan Bilim Dalı orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleSeni Elinden Tutmuştum | Ataol Behramoğlu Sonraki MakaleSeriously, as corny as it sounds without everyone here moncler

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz