Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Adetler ve Ä°nanışlar |At Nalı, 4 Yapraklı Yonca, Balayı, Noel Baba, Ayna Kırılması, Nazar….|


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 28.08.2008 tarihinde tunCHEr tarafından, Gereksiz Bilgiler Ansiklopedisi | Nedir Nasıl Neden ? bölümünde paylaşılmıştır ve 1252 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


ANNELER GÜNÜ

Anneler gününün nereden kaynaklandığını anlatanlar günün yaratıcısı olarak hep annesini kaybetmiş olan küçük bir kızdan bahsederler. Gerçekte ise bu fikri hayata geçiren Anna Jarvis annesini 1905 yılında kaybettiğinde 41 yaşındaydı.


Asıl mesleÄŸi öğretmenlik olan 1864 doÄŸumlu Anna Jarvis, 1902 yılında babası ölünce annesi ile beraber ABD’de, Philadelphia’da yaÅŸamaya ve çalışmaya baÅŸladı. Üç yıl sonra 9 Mayıs 1905’de de annesini kaybetti. Sürekli annesi ile beraber yaÅŸamasına raÄŸmen öldükten sonra “Ona hayatta iken gerekli ilgiyi gösteremediÄŸi”ne inanıyor ve bunun ezikliÄŸini duyuyordu.

Ä°ki sene sonra Mayıs’ın ikinci pazarında, annesinin ölüm yıldönümünde arkadaÅŸlarını evine çağırdı ve bu günün anneler günü olarak ülke çapında kutlanması fikrini ilk onlara açtı. Fikir kabul gördü, anneler memnun kaldı, babalar itiraz etmedi, Amerika’nın önde gelen bir giysi tüccarı da finansal desteÄŸi saÄŸladı.

Ä°lk anneler günü Jarvis’in annesinin 20 yıl süresince haftalık dini dersler verdiÄŸi Grafton’daki bir kilisede, 10 Mayıs 1908’de, 407 çocuk ve annesinin katılımı ile kutlandı. Jarvin her bir anneye ve çocuÄŸa kendi annesinin en çok sevdiÄŸi çiçek olan karanfillerden birer tane verdi. O günden sonra, temizliÄŸi, asaleti, ÅŸefkati ve sabrı ifade eden beyaz karanfil Amerika’da anneler gününün sembolü olarak kabul edildi.


Sıra anneler gününü “milli bir gün” olarak kabul ettirmeye gelmiÅŸti. Jarvis, tarihte tek bir kiÅŸi tarafından gerçekleÅŸtirilen en baÅŸarılı mektup yazma kampanyası ile gazete patronlarından iÅŸadamlarına, devlet adamlarından din adamlarına kadar ulaÅŸabildiÄŸi herkese bu fikrini iletti. Fikir o kadar çok ve çabuk kabul gördü ki, Senato onaylamadan çok önce, bir çok eyalet ve ÅŸehirde anneler günü kutlamaları gayrı resmi olarak baÅŸlatılmıştı bile.

Sonunda 8 Mayıs 1914’de Senato’nun onayı, BaÅŸkan Wilson’ın da imzası ile Mayıs’ın ikinci pazarı ‘Anneler Günü’ olarak resmen ilan edildi. Çok kısa sürede diÄŸer ülkelere de yayılan bu gün çiçek ve tebrik kartı satışlarının tavana vurduÄŸu bir gün oldu.

Anna Jarvis sonunda muradına ermiş, kampanyasını başarı ile sonuçlandırmıştı ama kendi hayatı pek mutlu sonla bitmedi. Yoğun çalışmadan evlenmeye ve çocuk sahibi olmaya fırsat bulamadı. Her anneler günü onun için bu yönden acı oldu.

Daha ziyade dini ağırlıklı bir kutlama olarak düşündüğü bu günden ticari çıkar sağlamaya çalışanlara karşı hukuki savaş açtı. Davaların hepsini kaybetti. Dünyadan elini eteğini çekti. Bütün gelirlerini hatta ailesinden kalan evini bile kaybetti.

Kalan hayatını- adadığı, gözleri görmeyen kız kardeÅŸi Elsino-re’da 1944’de ölünce saÄŸlığı da tehlikeye girdi. Dostları ona destek vererek son yılını sanatoryumda geçirmesini saÄŸladılar. Bütün dünya annelerinin en azından senede bir gün mutlu olmalarını saÄŸlayan Anna Jarvin, mutsuz, yarı görmez ve yalnız bir ÅŸekilde 1948’de 84 yaşında öldü.

Ãœlkemizde de Türk Kadınlar BirliÄŸi’nin giriÅŸimi ve önerisi üzerine 1955 yılından beri Mayıs ayının ikinci Pazar günü ‘Anneler Günü’ olarak kutlanmaktadır.


(Visited 2 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 28.08.2008 tarihinde tunCHEr tarafından, Gereksiz Bilgiler Ansiklopedisi | Nedir Nasıl Neden ? bölümünde paylaşılmıştır ve 1252 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 15 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Adetler ve İnanışlar |At Nalı, 4 Yapraklı Yonca, Balayı, Noel Baba, Ayna Kırılması, Nazar....| orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale12 Yıl Zorunlu EÄŸitim | 4+4+4 EÄŸitim Sistemi Hakkında Bilgiler Sonraki MakaleAtatürk'ün Yurt Gezilerinde Kullandığı Vagon | Linke-Hofmann-Werke Breslau

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz