Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Abakan Türkleri | Yönetim Yapısı – Örf ve Adetler – Abakan Boyları – Kültür..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 19.01.2009 tarihinde Sema tarafından, Medeniyetler ve Ülkeler Tarihi Ansiklopedisi bölümünde paylaşılmıştır ve 2735 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları



Abakan ırmağı kıyısında abakan yurdu

ABAKAN TÜRKLERİ


Abakan Türkleri, Sayan dağlarından kuzey denizine doğru Yenisey nehri boyunca uzanan bölgede oturan göçebe Türk boylarına denir. Abakan Türkleri, Yenisey Kırgızları, Minusinsk Tatarları veya Abakan Tatarları gibi değişik adlarla da anılmışlardır.

Abakan Türkleri bulundukları bölgeye M.Ö. 201′de Hunlar ile birlikte Manas Han önderliğinde gelen ] olarak bilinmektedirler. “Hakas” adı Çin kaynaklarında onlara “Hyagas” veya “KieKiaSe” denmesi ve kopup geldikleri altay dağlarındaki akrabalarından uzakta kalışları nedeniyle sonradan benimsedikleri bir ad olmuştur. Bugünkü Hakasya’da yaşamaktadırlar. Resmen hıristiyan sayılmalarına rağmen Şamanisttirler.

Yönetim Yapısı


Abakan boylarında “yesaul” adı verilen bir yardımcısı olan başka idare eder. Başkanlar seçimle gelir. hukuki sorunlar “bozkır kanunlarına” göre mahkeme ile çözülür. Çarlık Rusyasında bu mahkeme kararları meşru kabul edilmiştir.

Örf ve Adetler

Abakanlar örf ve adet bakımından Altay Türklerine benzerler. Erkek elbiseleri Ruslarınki gibidir. Kadınlarınki daha farklıdır. Saçlarına süs esyaları takarlar. Genç kızların yörüklerdeki gibi 15-20 örgülü belikleri vardır. Evlenmelerde kız beğenme, kız isteme, düğün ve düğün ziyaretleri merasimleri vardır.

Kalın (gelin) kaçırma ve karşılığında kız tarafına “kalın ödeme” adeti vardır. Evli kadınların kocalarını terketmesi halinde “kalın” erkek tarafına geri ödenir.
Doğan çocuklara eski adetlere göre ad verilir. Çocuklar altı aylık olduğunda resmi olarak hristiyan gözüktükleri için vaftiz edilirler ve bir hristiyan adı alırlar; ancak bu ad günlük yaşamda kullanılmaz. Şaman dininin kurallarına göre hareket ederler.

Tahta sandıklara kotydukları Ölülerine elbise giydirip mezara atının eğeri ile birlikte kurganlara gömerler. Gömülmeden sonraki üç, yirmi, kırk ve yüzüncü günlerde çeşitli törenler yapılır ve yemek verilir. Kırkıncı gün töreninde ölenin atı kesilir, eti yenir; atın başı bir mızrak ucunda mezarın başına dikilir.

Abakan Boyları

* Kaş boyu
* Koybal boyu
* Sagay boyu
* Kamasin boyu
* Beltir boyu
* Şor boyu
* Kızılkaya boyu
* Aba boyu
* Kızıl boyu
* Tuba boyu
* Küerik boyu

Kültür


Abakanların sözlü edebiyatları zengindir. Kopuz eşliğinde sabahlara kadar söylenen uzun manzum destanları vardır. En çok bilinen destanlar: Alıp Soyan, Altın Pirkan,Ay Mökö, Kan Mergen, Altın Taycı, Kan Tögös, Altın Kus.

(Visited 8 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 19.01.2009 tarihinde Sema tarafından, Medeniyetler ve Ülkeler Tarihi Ansiklopedisi bölümünde paylaşılmıştır ve 2735 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Abakan Türkleri | Yönetim Yapısı - Örf ve Adetler - Abakan Boyları - Kültür.. orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleVeda Hutbesi | Peygamber Efendimizin Veda Hutbesi Sonraki MakaleBüyük Osmanlı Tarihi Kronolojisi

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz