Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

1917 Rusya Devrimi


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 29.09.2007 tarihinde Erkan tarafından, Medeniyetler, Ãœlkeler ve Dünya Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 441 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


1917 yılının en önemli olaylarından birisi Rusya’da devrim çıkması oldu. Batı Avrupa demokrasilerinden farklı bir yapıya sahip olan Rusya, halâ mutlak bir biçimde yönetiliyordu. Büyük çoÄŸunluÄŸunu fakir köylü nüfusunun oluÅŸturduÄŸu Rusya’da, yüzyılın başında işçiler de önemli bir yer tutuyorlardı.

Çok ağır yaÅŸam koÅŸulları içinde yaÅŸayan bu geniÅŸ kitlelerin huzursuzluÄŸu, daha 1905 yılında çıkan ayaklanmayla görüldü. Petersburg ve Moskova’da “İşçi Sovyetleri” kuruldu. Aralık ayı içinde bu ayaklanma, çok sert bir ÅŸekilde bastırıldı. Bunun sonunda Çar, Duma’yı açarak bazı özgürlükler tanıdı.


Birinci Dünya Savaşı, Rusya’da büyük bir yokluk ve sefalete yol açtı. BoÄŸazların kapalı oluÅŸu yüzünden dış yardım alamıyordu. 1916-1917 kışı ise çok sert geçmiÅŸ, açlık ve yakacak, giyecek bulunamaması, bütün Rusya’yı etkilemiÅŸti.

8 Mart 1917’de, Petersburg’da gösteriler baÅŸladı. Grevler yaygınlaÅŸtı. 12 Mart’ta “İşçilerin ve Askerler’in Sovyeti” kuruldu. Komutanlar da Çar’a, tahttan ayrılmasını öneriyorlardı. 15-16 Mart’ta Çar, tahttan ayrıldı. Devrimci Hükümet kuruldu.

Nisan’da Petersburg’a gelen Lenin, “Ekmek, barış, özgürlük” sloganıyla geniÅŸ kitlelerin desteÄŸini saÄŸladı. Devrimci Sosyalistlerden Harbiye Bakanı Kerensky’nin Temmuz’da Alman Cephesi’nde taarruzu baÅŸarısızlıkla sonuçlanınca, yeni ayaklanmalar patlak verdi.


BolÅŸeviklerin lideri Lenin kaçtı ve Trotsky tutuklandı. Hükümet düştü, Kerensky, BaÅŸbakan oldu ve 14 Eylül 1917’de de cumhuriyet ilan edildi. Artık ülkenin iç durumu iyice karışmıştı. Hükümet hala savaÅŸtan vazgeçmemekle en büyük hatasını yaptı.

Köylülerin ayaklanması ile tüm Rusya karıştı. Bundan yararlanan BolÅŸevikler (aşırıcılar), ordunun da devrime karışmasından yararlanarak, “Askeri Devrim Komiteleri” kurdular. 7 Kasım 1917’de hükümet darbesi ile BolÅŸevikler iktidarı ele geçirdiler ve 8 Kasım’da Lenin Petersburg’a geldi.

(Visited 3 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 29.09.2007 tarihinde Erkan tarafından, Medeniyetler, Ãœlkeler ve Dünya Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 441 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 2 adet mesaj daha bulunmaktadır.

1917 Rusya Devrimi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleHazret-i Ebu Bekir Sıddık (r.a) | ( 573 - 634) Sonraki MakaleAtatürk'e Åžiirler : Türklük, Atatürklük | Behçet Necatigil

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz