Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

1848 Devrimleri | ÇeÅŸitli Ãœlkelerde 1848 Devrimleri – Devrimlerin Nedenleri


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 09.09.2008 tarihinde Hale tarafından, Medeniyetler, Ãœlkeler ve Dünya Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 417 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


1848 Devrimleri

1848 Devrimleri 1848 yılında Avrupa’nın çeÅŸitli ülkelerinde ortaya çıkan ayaklanma, devrim ve özgürlük hareketleridir. Özellikle Ä°talya, Almanya, Fransa, Avusturya, Polonya, Romanya ve Macaristan bu dönemde büyük sarsıntılar geçirmiÅŸ; dönemin diÄŸer büyük güçleri olan Rusya, Osmanlı Devleti, BirleÅŸik Krallık ve Hollanda ise bu olaylardan nispeten etkilenmemiÅŸlerdir.


Almanya’da 1848 Devrimleri, Maerz

Nedenleri


19. yüzyılın ortalarına gelindiÄŸinde Avrupa’da Sanayi Devrimi büyük ölçüde tamamlanmış, sanayicilerin ve ÅŸirketlerin gelirlerinde büyük bir artış görülmesine karşılık köylerde ve kentlerde yaÅŸayan fakir halk bu zenginlikten nasibini almamıştı. İşçiler günde 13-15 saat çalışıyorlar, saÄŸlıksız ve kirli konutlarda zor koÅŸullarda yaÅŸamaya devam ediyorlardı. Köylerde artan nüfus iÅŸsizliÄŸe ve toprak yetersizliÄŸine yol açmış, alt yapının yetersiz kalmasına neden olmuÅŸtu. 1845 ve 1846 hasat mevsimlerinde Belçika’da ortaya çıkarak diÄŸer Avrupa ülkelerine yayılan Patates Hastalığı (Phytophthora infestans’) Avrupa’da büyük bir açlık salgınına yol açmış toplumun yoksul kesimlerinde büyük bir tatminsizlik duygusuna neden olmuÅŸtu.

Aynı yıllarda Alman Karl Marx ve Friedrich Engels’in birlikte yazdığı ve 1 Åžubat 1848 tarihinde yayınlanan Komünist Manifesto özel mülkiyeti bir devrimle ortadan kaldırarak sınıfsız ve devletsiz bir toplum düzenini gerçekleÅŸtirmesi gerektiÄŸini iddia etmekteydi. Bu koÅŸullar altında devrim düşüncesi toplumun çeÅŸitli kesimlerinde çok sayıda taraftar bulmuÅŸ ve sonunda 1848 yılında bu devrimler bütün ÅŸiddetiyle patlak vermiÅŸtir.

Çeşitli ülkelerde 1848 Devrimleri

Fransa’da cumhuriyetçi ayaklanma ve işçi ayaklanmalarıyla karşı karşıya kalan Temmuz MonarÅŸisi Kral Louis-Philippe’in tahttan indirilerek Ä°kinci Cumhuriyet’in kurulmasıyla sonuçlandı. 1848-1852 yılları arasında 4 yıl süren bir cumhuriyet yönetimi baÅŸladı.

Berlin’de yapılan miting ve gösterilerden korkan Prusya kralı IV. Friedrich Wilhelm göstericilerin taleplerini kabul ederek parlamento seçimlerinin yapılmasını, bir anayasa hazırlanması ve basın özgürlüğünü kabul etmek zorunda kaldı. Saksonya’ın Dresden kentinde 3-9 Mayıs 1849 tarihlerinde ortaya çıkan ayaklanmada ünlü Klasik Müzik bestecisi Richard Wagner de rol oynadı. Halkın baskısı sonucu Bavyera’da Kral I. Ludwig tahtan inmek zorunda kaldı.

Avusturya-Macaristan Ä°mparatorluÄŸu’nun egemenliÄŸi altındaki bölgelerde de ayaklanmalar ve gösteriler yaÅŸandı. Viyana’da 1848 yılı boyunca 4 defa hükümet deÄŸiÅŸikliÄŸi yaÅŸandı. Ä°mparatorluÄŸun vatandaşı olan Çekler, Ä°talyanlar, Slovenler, Lehler, Sırplar, Hırvatlar, Slovaklar, Romenler ve Macarlar arasında bağımsızlık talepleri yükseldi. Macaristan’da bağımsızlık hareketleri bir bağımsızlık savaşına dönüştü. BudapeÅŸte’de Lajos Kossuth’un baÅŸkanlığı altında kurulan hükümet Avusturya’dan bağımsızlığını ilan etti. Avusturya kralı I. Franz Joseph Rus çarı I. Nikolay’dan bu ayaklanmayı bastırmak için yardım istedi. Lajos Kossuth Macaristan’dan kaçarak Osmanlı Devleti’ne sığındı. 1 yıl kadar Vidin, Åžumnu ve Kütahya’da yaÅŸadı.

Ayrıca 1848 yılında Polonya’da Prusya iÅŸgaline karşı büyük ayaklanmalar yaÅŸandı. Romanya’da Rusya’nın yönetimine karşı ayaklanmalar ortaya çıktı. Bu ayaklanmaların bastırılmasında Osmanlı ordusu da rol oynadı. Serdar-ı Ekrem Ömer PaÅŸa ve Keçecizade Fuat PaÅŸa Osmanlı ordusunun başında 25 Eylül 1848 tarihinde BükreÅŸ’e girerek Rusya’nın Romanya’yı etkisi altına almasını önlemeye çalıştılar.


(Visited 7 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 09.09.2008 tarihinde Hale tarafından, Medeniyetler, Ãœlkeler ve Dünya Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 417 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

1848 Devrimleri | Çeşitli Ülkelerde 1848 Devrimleri - Devrimlerin Nedenleri orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTarihte Bugün: 7 Eylül | (1916) - Ä°ngiliz Uçakları HaydarpaÅŸa Garı'nı Bombaladı Sonraki MakaleAtatürk'e Åžiirler : Seni Duyuyorum Atatürk | Ahmet Köklügiller

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz